CukrovkaRady.sk

Všetky informácie o cukrovke na jednom mieste

Kliknite na tlačitko „Stiahnúť PDF“ a všetky potrebné informácie o cukrovke si viete uložiť do vášho zariadenia alebo vytlačiť a mať ich stale so sebou.

Základné informácie o cukrovke

Odborne: Diabetes Mellitus

Cukrovka, je chorobný stav, keď je v krvi zvýšené množstvo (hladina) cukru. Ochorenie môže začať v ktoromkoľvek veku a trvá doživotne, až na malé výnimky. Nie je spôsobená nadmernou konzumáciou cukru a sladkostí, ale nadmerná hmotnosť človeka prispieva k jej vzniku.

Príčinou cukrovky je nedostatočné množstvo inzulínu, ktoré neumožňuje udržiavať hladinu cukru v krvi v hodnotách ako u zdravého človeka.

Človek chorý na cukrovku – diabetik.

Inzulín

Životné procesy v ľudskom tele sú regulované hormónmi a nervovým systémom.
Hormóny sú látky tvorené žľazami s vnútorným vylučovaním, uvoľňované do krvi, miechy alebo mozgovomiechového moku. Majú cielený účinok na určité bunky a orgány.

Inzulín je hormón, tvorený v podžalúdkovej žľaze, pankreas. Výroba prebieha v beta- bunkách, ktoré sú umiestnené v Langerhansových ostrovčekoch. V jednom ostrovčeku je 3 – 4tisíc beta-buniek. Počet Langerhansových ostrovčekov je asi 1 milión. Z beta-buniek je inzulín vylučovaný do krvi a umožňuje vstup krvného cukru do buniek organizmu.

Ak je inzulínu málo, hladina krvného cukru je vysoká. Ak je inzulínu veľa, je hladina cukru nízka.

Hodnota cukru v krvi - glykémia

Slovo glykémia bežne používame na označenie číselnej hodnoty množstva cukru v krvi.

Glykémia u zdravého človeka:

  • na lačno je od 3,5 – 6,0 mmol/l (milimól na liter)
  • 2 hod po jedle menej než 7,8mmol/l

Normoglykémia: normálne hodnoty glykémie

Hyperglykémia: zvýšené hodnoty glykémie

Hypoglykémia: nízke hodnoty glykémie pod 3,8mmol/l

Glykémia pri neliečenej cukrovke:

  • na lačno viac ako 7,0mmol/l
  • 2 hod po jedle 11,0mmol/l a viac
 
 

 

Príznaky a priebeh cukrovky

Príznaky cukrovky

Ochorenie sa zistí vyšetrením glykémie. Hodnoty 11,0mmol/l a viac namerané kedykoľvek potvrdzujú cukrovku.

Pocity a príznaky cukrovke typické:
časté močenie, smäd, pitie väčšieho množstva tekutín, močenie v noci, nadmerné potenie, chudnutie, malátnosť, nesústredenosť, únava, svrbenie, bolesti hlavy, zlé hojenie rán

Menej typické príznaky:
nadmerný príjem jedla, zvýšená chuť na sladkosti, závraty, neistá chôdza a pohyby, svrbenie a mykózy pošvy u ženy, zápaly predkožky a fimóza u muža, rozmazané videnie.

Priebeh cukrovky

Po zistení cukrovky pacient užíva liečbu na zníženie glykémií. Jeho stav sa zlepšuje, cíti sa lepšie, hodnoty krvného cukru sú upravené. Po určitom čase však nevenuje dostatočnú pozornosť svojej chorobe. Aj keď diabetik nemá žiadne ťažkosti a príznaky cukrovky, môže mať hyperglykémiu. Cukrovka nespôsobuje bolesť kým sa neprejavia iné ochorenia označované ako komplikácie cukrovky.

Dlhotrvajúce hyperglykémie a výkyvy hladín krvného cukru od začiatku ochorenia

  • poškodzujú steny krvných ciev,
  • zhoršujú kvalitu krvi,
  • menia štruktúru a znižujú funkčné vlastnosti bielkovín.

Zmeny sú trvalé a spôsobujú nezvratné poškodenia rôznych orgánov. Nedostatočne liečená cukrovka môže v tele poškodiť všetko.

Najčastejšie sú postihnuté:

  • nervové vlákna, ktoré prenášajú pocity bolesti a ovládajú činnosť svalov,
  • oči s postupnou stratou zraku,
  • obličky so znižujúcou sa schopnosťou čistiť krv od jedovatých/toxických látok.

Typické, aj keď nie veľmi časté, sú amputácie na nohách. Týmto stavom sa dá vyhnúť len dlhodobo dobrou liečbou cukrovky, keď sa hladiny krvného cukru vyrovnajú glykémiám u zdravého človeka.

Všetky informácie o cukrovke na jednom mieste

Kliknite na tlačitko „Stiahnúť PDF“ a všetky potrebné informácie o cukrovke si viete uložiť do vášho zariadenia alebo vytlačiť a mať ich stale so sebou.

Liečba a jej priebeh

Cieľom liečby je zníženie množstva cukru v krvi. Cukor sa do krvi dostáva z jedla. Preto je nutné obmedziť príjem cukru. Dosiahneme to úpravou stravovania.

 Úprava stravovania pri cukrovke – diéta

Prvoradou úlohou je znížiť množstvo cukrov v dennej strave.

Sú rôzne druhy cukrov, ako je hroznový cukor čiže glukóza, ovocný cukor – fruktóza, mliečny cukor – laktóza, repný alebo trstinový cukor – sacharóza, škrob. Nielen sladkosti a cukrovinky obsahujú cukry, ale máme ich aj v ovocí, múčnych jedlách, v zemiakoch, ryži, obilninách, strukovinách. Všetky cukry sa pri trávení v čreve a prechode z neho do krvi menia na glukózu, hroznový cukor. Je jedno, akým cukrom sa osladí jedlo, vždy sa premení na glukózu. Úprava stravovania pri cukrovke- diéta je nevyhnutná počas celej doby liečby ochorenia.

 

 

Zásady diéty pri cukrovke:

Glykémia klesá po fyzickej námahe. Glukóza je pre organizmus zdrojom energie. Svaly ju pre svoju činnosť potrebujú spaľovať.

Vhodná fyzická aktivita je chôdza, beh, bicyklovanie, plávanie, lyžovanie, fitnes 3x v týždni, nie veľmi intenzívne.

Dvakrát v týždni sú vhodné posilňovacie cvičenia so záťažou, napr. činky.

Pohybová aktivita a cvičenie.

Glykémia klesá po fyzickej námahe. Glukóza je pre organizmus zdrojom energie. Svaly ju pre svoju činnosť potrebujú spaľovať.

Vhodná fyzická aktivita je chôdza, beh, bicyklovanie, plávanie, lyžovanie, fitnes 3x v týždni, nie veľmi intenzívne.

Dvakrát v týždni sú vhodné posilňovacie cvičenia so záťažou, napr. činky.

Liečba liekmi

Základným liekom pri cukrovke je inzulín, ktorý sa podáva vpichom pod kožu. Ním sa liečia diabetici s cukrovkou 1.typu, u ktorých už pankreas neprodukuje žiaden inzulín.

Na liečbu cukrovky 2.typu, pri ktorom pankreas ešte uvoľňuje inzulín, sa môžu použiť neinzulínové lieky. Môžu to byť tabletky alebo injekcie.

Užívanie liekov musí byť pravidelné.

Kontrola kvality liečby cukrovky

Liečba cukrovky sa hodnotí vyšetrením parametrov v krvi. Pri odberoch krvi zo žily sú hodnoty v stave nalačno. Krv na vyšetrenie glykémie sa môže odobrať z prsta, to je kapilárna krv, alebo zo žily. Pacient si glykémiu môže zistiť aj sám pomocou glukomeru alebo kontinuálnym senzorom.

  • Glykémia – je okamžitá hodnota cukru v krvi v čase odberu krvi. Jej hodnota sa rýchlo mení v priebehu desiatok sekúnd. Vyšetruje sa nalačno aj po jedle.
  • Glykovaný hemoglobín (HbA1c) –  ukazuje priemernú záťaž organizmu cukrom v uplynulých 6 – 8 týždňoch
  • Inzulín – zvýšené množstvo inzulínu ukazuje na inzulínovú rezistenciu
  • C–peptid – množstvo inzulínu uvoľneného z pankreasu
  • Kreatinín – parameter na hodnotenie funkcie obličiek, z neho sa vypočíta filtrácia obličiek (MDRD)
  • Cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triacylglyceroly – množstvo rôznych tukov v krvi
  • Vyšetrenie moču – Určuje sa prítomnosť a množstvo určitých látok, ktoré sa do moču dostali za určité obdobie, napr. za 24 hodín, alebo od posledného močenia:  cukor v moči, ketolátky (acetón), bielkovina, albumín.

Hodnoty parametrov pri dobre liečenej cukrovke

Glykémia: 

  • na lačno: 4,4 – 7,2mmol/l
  • 90min.po jedle – do 10mmol/l

HbA1c:

  • do 7,0% (štandard DCCT) alebo do 53mmol/l (štandard IFCC)

LDL cholesterol:

  • do 1,8mmol/l (pacienti vo veku 40 – 75rokov )

Triacylglyceroly:

  • do 1,7mmol/l

Moč:

  • Ketolátky – neprítomné
  • Bielkovina – neprítomná
  • Albumín – neprítomný
  • Cukor – neprítomný s výnimkou liečby inhibítormi SGLT2 (Forxiga, Jardiance, Invokana)

Pri liečbe cukrovky musia byť nízke hodnoty krvných tukov ( cholesterol, triacylglyceroly) aby sa zmenšilo poškodenie ciev a znížilo riziko srdcovocievnych ochorení.

TYPY CUKROVKY

Sú dva hlavné typy cukrovky:

Prvý typ

Diabetes mellitus 1.typu

Vzniká v detstve, aj hneď po narodení, až do veku približne 40 rokov. Pacienti si celoživotne musia podávať inzulín. Príčinou ochorenia je autoimunitný proces, ktorý zničí všetky beta -bunky produkujúce inzulín. Autoimunita je porucha obranného, čiže imunitného systému tela, keď systém ničí zdravé bunky určitého druhu.

Neliečené ochorenie má typické príznaky, a to hlavne časté a výdatné močenie, keď množstvo moču môže byť až 7 litrov za deň, veľký smäd, zvýšený príjem tekutín, výrazné chudnutie napriek konzumácii veľkých porcií jedla.

Diabetici s týmto typom cukrovky tvoria asi 10% z celkového počtu chorých na cukrovku.

Druhý typ

Diabetes mellitus 2.typu

Vzniká v dospelosti a nemusí sa liečiť inzulínom. Väčšinou sú to pacienti s nadváhou a tučnotou. Prevládajúcou príčinouje inzulínová rezistencia, čo je znížená citlivosť buniek tela na účinok inzulínu. Normálne množstvo inzulínuuž nie je schopné udržať normoglykémiu. Zdravý pankreas je nútený vyrábať inzulín v nadbytku, čo v intervale asi 10-15 rokov vedie k vyčerpaniu pankreasu, poklesu produkcie inzulínu a príznakom cukrovky. Inzulínová rezistencia pretrvávaa pritom klesá aj produkcia inzulínu. V čase, keď sa cukrovka zistí, je schopnosť pankreasu vyrábať inzulín menejnež polovičná. Aj keď sa podarí znížiť inzulínovú rezistenciu, pokles tvorby inzulínu pokračuje.

Prejavy ochorenia sú menej typické, alebo žiadne. Ak človek v noci dlhodobo chodí 1 -2x močiť, je veľká pravdepodobnosť, že má cukrovku.

Pri zistení ochorenia asi polovica pacientov už má prítomné komplikácie cukrovky.

Cukrovka v tehotenstve

– gestačný diabetes mellitus

Diabetes vzniká počas tehotenstva, najčastejšie v jeho druhej polovici a po pôrode väčšinou mizne. Má mierny priebeh,

ale neliečený ohrozuje vývoj plodu aj zdravie matky.

Iné špecifické typu cukrovky z iných príčin

Cukrovka môže vzniknúť z genetických, vrodených, príčin, pri inom ochorení pankreasu (nar.zápal), účinkom chemikálií alebo liekov.

V priebehu ochorenia môžu nastať náhle, akútne, zhoršenia stavu alebo môžu vzniknúť dlhodobé, chronické, poškodenia organizmu.

Akútne komplikácie sú život ohrozujúce stavy spôsobené krátkodobými extrémne nízkymi alebo vysokými hodnotami glykémie.

Sem patrí hypoglykémia a diabetická acidóza a kóma.

KOMPLIKÁCIE CUKROVKY

Hyperglykémia

Hyperglykémia je stav, ktorý nastupuje veľmi rýchlo, v priebehu minút a v krvi je málo cukru, hodnota pod 3,8mmol/l, môže končiť bezvedomím, ak glykémia klesne pod 2,1mmol/l.

Pre pacienta je to veľmi nepríjemná udalosť, keď býva silný pocit hladu, bledosť, triaška, náhle potenie studeným potom, rozmazané videnie, nervozita, strach, zmätenosť, strata orientácie a koordinácie pohybov, agresívne správanie. Ak je pri vedomí, je nutné mu dať obyčajný cukor do úst, po čiastočnom zlepšení má zjesť kúsok chleba so syrom alebo kúskom mäsa. Ak je v bezvedomí, je nutné zavolať Záchrannú zdravotnú službu. Hypoglykémia po liečbe veľmi rýchlo ustupuje.

Príčinou môže byť nadmerná fyzická námaha, hlavne po menšej porcii jedla, vynechanie pravidelnej dávky jedla, predávkovane inzulínom alebo liekmi proti cukrovke, zámena inzulínov. Vyhnúť sa jej možno len prísnym dodržiavaním užívania liekov, stravovania a primeranej fyzickej aktivity.

Diabetická acidóza

Diabetická acidóza vzniká postupne, pri nedostatku inzulínu. Hladiny glykémie sú vyššie než 16mmol/l a prevrávajú hodiny až niekoľko dní. Organizmus je prekyselený, činnosť orgánov je porušená, hustota krvi je zvýšená. V moči sa zisťuje prítomnosť ketolátok a z úst cítiť acetónový zápach.

Príznaky: smäd, časté močenie, pokles telesnej hmotnosti, prehĺbené zrýchlené dýchanie, pocity na zvracanie, zvracanie, bolesti brucha, poruchy vedomia. Je to typická diabetická ketoacitóza, ktorá je hlavne u diabetikov 1.typu. Nutná liečba v nemocnici.

Hyperglykemický hyperosmolárny syndróm

Hyperglykemický hyperosmolárny syndróm je extrémnym stupňom diabetickej acidózy.

Vyskytuje sa u pacientov starších než 50 rokov.

Glykémie sú vyššie než 33mmol/l, ketolátky môžu, ale nemusia byť prítomné, je výrazná strata tekutín – dehydratácia. Prejavuje sa únavou, častým močením, smädom, poruchami zraku, kŕčami v končatinách, poruchami vedomia, nízkym krvným tlakom.

Lieči sa len v nemocnici.

Laktátová acidóza

Laktátová acidóza sa vyskytuje pri chorobách pečene, rakovine, ťažkých stavoch spojených s poruchou prietoku krvi organizmom, napr. ťažkej chudokrvnosti, pri otravách kysličníkom uhoľnatým, šokových stavoch. Môže byť spôsobená aj liekmi. Glykémie sú normálne, ketolátky nie sú prítomné, zistí sa vysoká hladina laktátu (kyseliny mliečnej) v krvi. Prejavuje sa bolesťami brucha, dýchavičnosťou, stratou vedomia. 

Lieči sa len v nemocnici.

Trvalé poškodenia organizmu sposobené cukrovkou sa označuju ako neskoré komplikácie diabetes mellitus. Poškodenia sú nezvratné a dobre liečená cukrovka len zastaví ich zhoršovanie.

Cukrovka poškodzuje cievy, ktoré majú rôznu veľkosť.

Rozoznáva sa poškodenie drobných ciev – mikroangiopatia a poškodenie veľkých ciev – makroangiopatia.

Pri mikroangiopatii su poškodené najmenšie cievy, ktoré privádzajú krv do vnútra tkanív, kde tvoria sieť vlasočníc. Ich stena je zhrubnutá a slabá, je spomalený prietok krvi, často dochádza ku krvácaniam. Tkanivá su malo prekrvené, vyživované a dochádza k zániku buniek.Poškodenie ostatných ciev je makroangiopatia, ku ktorej radíme urýchlene kôrnatenie (sklerózou) a zhrubnutie steny po celej dĺžke ( mediokalcinoza).

Mikroangiopatia spôsobuje:

Poškodenie zraku – diabetická retinopatia

Počiatočné známky poškodenia oka sa zistia len vyšetrením očného pozadia. Ak diabetik vidí drobné čierne škvrny, už je vážne poškodené očné pozadie, sietnica. Sietnica je svetlocitlivá vrstva, ktorá sníma obraz. Je vyživovaná veľmi jemnými cievami, ktoré sú vysokocitlivé na zmeny glykémie. Hyperglykemie aj hypoglykemie oslabujú ich stenu a môžu krvácať alebo zaniknú. Krvácanie sa prejaví ako červená škvrna rôznej veľkosti, ktorá môže spôsobiť aj náhlu slepotu. Nedostatočná výživa sietnice podporuje dorastanie nových ciev, ktoré môžu vrastat do sklovca. Sklovec je rosolovita hmota, ktorá vypĺňa oko, očnú guľu. Za normálnych okolností je priezračný ako sklo a nie sú v ňom žiadne cievy. Vrastanim ciev sa mení jeho štruktúra, a môže dôjsť ku krvácaniu do sklovca. Videnie je značne obmedzene, obraz je vidieť len na okrajoch. Pri ďalšom poškodzovaní cukrovkou nastáva slepota.

Poškodenie nervových vláken – diabetická neuropatia

Príčinou je poškodenie drobných cievok, ktoré ich vyživujú a zmeny štruktúry nervov. Sú rôzne druhy neuropatie a najčastejšia je periférna senzomotorická, ktorá postihuje nervové vlákna ovládajúce svaly a vlákna vedúce pocity bolesti v končatinách. Typickým príznakom je mravencenie a pálenie v prstoch na nohách, ktoré sa objaví v klude, keď si diabetik večer ľahne spať. Pocity môžu byt tak výrazne, že pomôže len chôdza, ale spať sa nedá. Vzniká aj porucha vnímania tlakovej bolesti, strata vnímania vibrácií, poruchy tepelnej citlivosti, svalová slabosť. Pri postihnutí vegetativnych, utrobných nervov, vznikajú poruchy srdcového rytmu, žalúdočné alebo črevné ťažkosti. Typické sú poruchy potenia, keď sa pacient silno potí na hornej polovici tela, ale dolné končatiny sa nepotia.

Syndróm diabetickej nohy

Ide o poškodenie nôh senzomotorickou neuropatiou, mikro a makroangiopatiou, poškodením kože a poškodením kĺbov. Noha je ohrozená infekciou, gangrénou, amputáciou.

Aj malé poranenie nohy a otlaky su veľmi nebezpecne a môžu spôsobiť syndróm diabetickej nohy.

Poškodenie obličiek – diabetická nefropatia

Obličky filtrujú krv a čistia ju od splodín latkovej premeny, metabolizmu. Filtračná časť obličiek je tvorená glomerulmi, čo sú vlásočnice sformované do cievneho klbka. Chronická hyperglykémia spôsobuje ich zánik, s poklesom schopnosti čistiť krv. Pacient sa cíti unavený, slabý, ospalý, menej močí. Pokročilé štádia choroby sa liečia umelou obličkou, hemodialýzou.